Krem do stóp z mocznikiem - właściwości i działanie

lis25
Właściwości mocznika.

Krem do stóp z mocznikiem - właściwości i działanie

Mocznik jest jednym z naszych największych sprzymierzeńców w walce o zadbaną i nawilżoną skórę stóp. Jakie są jego właściwości?

Mocznik – właściwości

Mocznik to substancja chemiczna powstająca w ludzkim organizmie, która stanowi produkt uboczny przemiany białek. Wydalany jest on razem z potem i moczem. Znajduje się także w skórze, gdzie jest jednym z kluczowych składników naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystywany jest syntetyczny – nietoksyczny i niealergizujący odpowiednik mocznika, który otrzymywany jest z amoniaku oraz dwutlenku węgla.

Mocznik jest tak zwanym humekantem, czyli substancją cechującą się dużą zdolnością pochłaniania wody. W naturalnej postaci jest on jednym ze składników odpowiadających za prawidłowe nawilżenie skóry. Jego ilość wraz z wiekiem maleje. U osób po 70 roku życia jest go niemalże 8 razy mniej niż u 30-latek.

Zastosowanie mocznika

Pierwszy na rynku krem z dodatkiem mocznika powstał w 1943 roku. Dziś substancja ta jest wykorzystywana na szeroką skalę i spotkać można się z nią zarówno w kosmetykach do twarzy, jak i stóp, dłoni czy włosów. To popularny składnik kremów, balsamów, toników, szamponów, odżywek a nawet past do zębów. Zawierają go także dermokosmetyki oraz preparaty przeznaczone do pielęgnacji skóry suchej, trądzikowej oraz atopowej. Po preparaty z mocznikiem sięgać mogą także kobiety w okresie menopauzy, gdy na skutek spadku poziomu hormonów skóra staje się sucha i wiotka. Balsam z jego dodatkiem skutecznie zregeneruje również skórę uszkodzoną na skutek zbyt długiego przebywania na słońcu.

Stężenia mocznika w kosmetykach

  • 2% - mocznik o takim stężeniu skutecznie pobudza regenerację naskórka, jako że przyspiesza podziały komórkowe w warstwie ziarnistej skóry. Najczęściej spotykamy go w kremach nawilżających oraz regenerujących.
  • 3-10% - preparaty (między innymi do stóp) zawierające mocznik o tym stężeniu nawilżają i zmiękczają skórę, zwiększając ilość wody w warstwie rogowej naskórka.
  • 10% - mocznik ma wówczas działanie przeciwbakteryjne. Najczęściej takie stężenie mają toniki przeznaczone do pielęgnacji cery trądzikowej.
  • 10-30% - mocznik o takim stężeniu rozrywa wiązania wodorowe keratyny, zmiękcza skórę i zwiększa jej przepuszczalność ułatwiając wnikanie substancji aktywnych w głąb skóry.
  • 30-40% - mocznik o stężeniu w tym przedziale skutecznie złuszcza skórę. Wykorzystuje się go w preparatach do skóry suchej i nadmiernie zrogowaciałej oraz peelingach.
  • 40-50% - mocznik wykazuje wówczas właściwości silnie złuszczające. Jest przepisywany na receptę i świetnie sprawdza się w leczeniu atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy.

Kremy do stóp z mocznikiem

  • Callusan Extra – składnikami aktywnymi kosmetyku są mocznik 10%, kwas stearynowy oraz olejek z awokado. Preparat jest przeznaczony do pielęgnacji bardzo suchej i łuszczącej się skóry stóp.
  • Callusan Forte – to krem w piance, w składzie którego znajdziemy między innymi mocznik 15%, olejek z awokado, kwas mlekowy oraz masło shea. Świetnie sprawdzi się do pielęgnacji ekstremalnie suchej, zrogowaciałej i popękanej skóry stóp.
lis  25