Pękające pięty

sie16
Pękające i suche stopy

Pękające pięty

Suche, pękające pięty to bolesna i problematyczna dolegliwość, z którą boryka się spora część z nas. Z czym związane jest jej powstawanie i jak się z nią uporać?

 

Pękające pięty przyczyny

 

Powstawanie pęknięć na piętach związane jest z faktem, że pokrywająca je skóra bywa nawet czterokrotnie grubsza od tej w pozostałych częściach ciała. Podzielić można je na wilgotne oraz suche. Pierwsze z nich powstają wskutek maceracji naskórka wywołanej kontaktem z wodą lub nadmiernym poceniem się skóry. Tworzenie się drugich jest natomiast związane z redukcję wydzielania łoju i potu, w konsekwencji czego dochodzi do nadmiernego rogowacenia się skóry oraz zmniejszenia jej elastyczności.

Rogowacenie i pękanie pięt może być spowodowane:

  • skłonnościami osobniczymi,
  • cukrzycą,
  • otyłością,
  • brakiem witamin, w szczególności A,
  • zaburzeniami krążenia,
  • niektórymi chorobami skóry, jak grzybica czy łuszczyca,
  • dolegliwościami takimi, jak chociażby stopy atlety (sprawiają one, że skóra jest znacznie bardziej podatna na pękanie).

Problemu suchych, pękających pięt nigdy nie należy lekceważyć – nie leczone mogą bowiem prowadzić do powstawania infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Skóra w tym problematycznym rejonie ciała potrzebuje stosowanego natłuszczenia, odżywienia, regeneracji i wzmocnienia płaszcza hydrolipidowego zapobiegającego utracie wody.

 

Jakie kosmetyki na suche pięty?

 

W składzie takiego preparatu znaleźć powinny się między innymi:

  • mocznik – zmiękcza i nawilża naskórek oraz zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej,
  • witamina A – zmiękcza naskórek, usprawnia funkcje obronne skóry i pomaga w leczeniu patologicznych zmian,
  • witamina E – wspomaga działanie innych witamin, pobudza krążenie, zwiększa nawilżenie skóry,
  • witamina F – stanowi połączenie niezbędnych kwasów tłuszczowych, odżywia i zapobiega wysuszaniu skóry pięt,
  • olejek z drzewa herbacianego – zapobiega rozwojowi bakterii, ma działanie antyseptyczne, zapobiega przed powstawaniem przykrych zapachów,
  • lanolina – uzupełnia barierę lipidową, chroni przed utratą wody i wykazuje właściwości nawilżające i zmiękczające.

Bogaty wybór preparatów przeznaczonych do pielęgnacji suchych, pękających pięt znajdziemy w ofercie marki Callusan. Doskonale do tego celu sprawdzą się między innymi:

  • Callusan Forte – krem w piance do pielęgnacji ekstremalnie suchej, zrogowaciałej i popękanej skóry stóp. W jego składzie znajdziemy między innymi mocznik. Kosmetyk intensywnie nawilża i chroni przed utratą wody z głębszych partii skóry, regeneruje szczeliny i pęknięcia oraz złuszcza zrogowaciały naskórek.
  • Callusan Naturalne MILD – koncentrat do kąpieli stóp z ekstraktem z granatu i kory wierzby. Doskonale usuwa martwe komórki skóry, wygładza i uelastycznia naskórek, nawilża, pielęgnuje i działa bakteriostatycznie oraz przeciwzapalnie.
  • Callusan Naturalne SANFT – krem nawilżający do bardzo suchej i szorstkiej skóry stóp i nóg. Intensywnie nawilża i chroni przed utratą wody z głębszych partii skóry, zapobiega powstawaniu szczelin i pęknięć oraz redukuje łuszczenie się skóry.

 

Sprawdzone sposoby na pękające stopy

 

By skutecznie wyleczyć suche, popękane pięty, należy przywrócić im stosowną elastyczność oraz ciągłość naskórka. Doskonale do tego celu sprawdzą się kąpiele w wodzie z ekstraktem z ziół takich, jak rumianek, mięta, szałwia czy lawenda. Alternatywę dla nich stanowić może moczenie stóp w papce z zaparzonego siemienia lnianego.

Kluczowym etapem leczenia pękających pięt jest regularne złuszczanie przerośniętego naskórka. Do tego celu wykorzystać możemy na przykład specjalnego skarpetki. Wkłada się je na stopy i zostawia na dwie godziny. Płyn, którym są pokryte, skutecznie usuwa zrogowaciały naskórek i nawilża go. Tego typu zabieg najlepiej wykonywać co około 2 tygodnie. Jeżeli mamy do czynienia z głębokimi pęknięciami, najlepiej skorzystać z pomocy podologa.

Niezbędne będzie tu także wzbogacenie codziennego jadłospisu o produkty bogate we wspominaną powyżej witaminę A. Znajdziemy ją między innymi w mleku oraz jajkach, a jej pochodną – beta – karoten – w morelach oraz dyni.



sie  16